WINNIE DE POEH en de VREES voor het MULTIPLE CHOICE-TENTAMEN
Robert M. Topman
Deel 1. 1
Waarin Christopher Robin een Aankondiging doet.
Eens op een dag, toen ze net een lekker hapje zaten te eten, zei Christopher Robin, zo langs z'n neus weg: "Binnenkort komt het tentamen."
Knorretje, die maar een Klein Beestje is, vroeg zich geschrokken af of een Tentamen een Groot en Gevaarlijk Dier was met spitse Tanden en scherpe Klauwen. Maar Poeh, een Beer met maar een Heel Klein Beetje Verstand, dacht niet zo veel en vroeg: "Wat is een tentamen?"
"Op een tentamen," antwoordde Christopher Robin , "worden vragen gesteld en bij iedere vraag worden goede en verkeerde antwoorden gegeven."
"Als ze het goede antwoord al weten, waarom vragen ze het dan nog?" vroeg Knorretje zich - hoorbaar opgelucht - af. "En waarom verkeerde antwoorden?" Dat wist Christopher Robin eigenlijk ook niet.
Het was even stil.
"Zou een Tentamen dan toch een Groot en Gevaarlijk Dier zijn, dat listig als een Woezel net doet of-ie naar links gaat en je dan rechts probeert te pakken," vroeg Knorretje zich weer bezorgd af.
Poeh zei, op dromerige toon: "Ik dacht ineens zomaar aan vier potten honing en dat je de lekkerste, waar je op dat moment echt Zin in hebt, wilt uitzoeken. De honing die het beste past bij de Trek van het moment."
"Dat is het!" riep Christopher Robin uit, "er zijn vier antwoorden op het Tentamen en je moet het Beste Antwoord proberen te vinden; de andere zijn niet goed genoeg. Dank je wel, Poeh! Om te oefenen moet iedereen een proeftentamen doen. Ik zal de vragen en de goede en verkeerde antwoorden bedenken," ging Christopher Robin opgewonden door. "Poeh en Knorrie, jullie moeten iedereen gaan waarschuwen en het aankondigen."
"Wat is waarkondigen?" vroeg Poeh.
"Dat is dat je het aan iedereen gaat vertellen en niet zomaar, maar met zo'n gezicht van let-op-ik-ga-je-iets-belangrijks-vertellen."
"Dat gaan we meteen maar doen, hè, Poeh?" zie Knorretje, die vast z'n snuitje in een aankondigingsgezicht trok.
"Goed hoor," zei Poeh, "wij gaan een Waarkondiging doen."

Deel 1.2