WINNIE DE POEH en de VREES voor het MULTIPLE CHOICE-TENTAMEN
Robert M. Topman
Deel 3.1.
De psycholoog stelt een eerste uitgangspunt vast.
"Kijk," zei de psycholoog, "laten we een paar uitgangspunten vaststellen. In de eerste plaats: De manier waarop je tegen een tentamen aankijkt, bepaalt hoe je dit ziet. Ik zal het uitleggen. Poeh en Knorretje, kunnen jullie je herinneren dat jullie op een mooie winterdag op jacht gingen om een Woezel te vangen? Het begon ermee dat Poeh in een kring om een groepje bomen liep en steeds naar de grond keek. Jij, Knorretje, liep toen mee en samen volgden jullie de sporen in de sneeuw. Even later was het net of er twee dieren hadden gelopen. Misschien waren het wel sporen van Woezels? Wie weet? En weer even later waren er nog meer sporen. Jullie werden toen een beetje angstig. Het zouden toch geen sporen van Vijandige Dieren zijn? Wie weet? Er kwamen steeds meer sporen bij. Jullie neuzen gloeiden ervan."
"Ja," zei Knorretje zachtjes en nu gloeiden zijn oortjes bij de herinnering, "ik ben toen gauw weggegaan om een Noodzakelijk Werkje te doen. Ik durfde niet meer, Poeh." "Maar," voegde hij er snel aan toe, "ik ging pas weg toen Christopher Robin er was."
"Dat noemen we vermijdingsgedrag in de Psychologie," zei de psycholoog belerend. "Daar moet je mee oppassen. Want je blijft bang als je niet durft te kijken wat er aan de hand is. Je corrigeert je angstige Fantasie niet."
"Ik weet het nog," zei Poeh hoofdschuddend. "Pas toen Christopher Robin zei dat we steeds in een kringetje liepen... ja, toen pas heb ik mijn poot in de sporen gepast. Ik was een Dwaas op een Dwaalspoor."
"Kijk," legde de psycholoog verder uit, "voor Christopher Robin was het duidelijk. Vanuit de boom waar hij zat, dus vanuit een ander Standpunt, nou ja,....zitpunt, was goed te zien dat jullie in een kring liepen. Als je er middenin zit, nou ja,...loopt, dan is dat een stuk moeilijker. En door angst zie je angstige dingen en als je angstige dingen ziet dan neemt de angst toe." En hij eindigde met: "Jullie hadden jezelf misleid. Zoiets gebeurt ook vaak bij spannende gebeurtenissen als Tentamens."
Deel 3.2