WINNIE DE POEH en de VREES voor het MULTIPLE CHOICE-TENTAMEN
Robert M. Topman
Deel 3.3.
Angst voor Goede en niet zo Goede Tentamenresultaten.
"Kijk," zei de psycholoog, "het lijkt erop dat sommigen nogal bang zijn voor de gevolgen van zakken voor een Tentamen. Maar het is net of Iejoor bang is om te slagen.... Heb je daar soms slechte ervaringen mee opgedaan, Iejoor?"
"Tja," antwoordde Iejoor, "het wordt je door Sommigen niet altijd in dank afgenomen als je iets Weet. Ze gaan je dan mijden; komen niet meer langs. Je houdt het dus maar voor je. Je zorgt dat de afstand niet te groot wordt."
"Maar Iejoor," piepte Knorretje opgewonden, "hoe kom je daar nu bij? Ik ben juist trots dat je mijn Geleerde Vriend bent!"
Konijn voegde hier streng aan toe: "Iejoor, je moet niet altijd denken dat de anderen je mijden. Als je meer op Bezoek zou komen, zou je dat merken."
"Is het dan niet, zoals ik dacht," mompelde Iejoor hoofdschuddend, "Uil, jij Weet ook, wat vind jij?"
En Uil begon een lang verhaal, waarin hij sprak over Angst voor Afwijzing en Vrees-Niet-Geaccepteerd-te-Worden.
"Jullie zijn heel Vriendelijk," sprak Iejoor geroerd, "maar jullie zeggen dit omdat jullie me alleen hebben gelaten en omdat jullie denken dat ik Aandoenlijk ben."
"Iejoor," sprak de psycholoog, "dit is een negatieve wijze van denken. Zo kun je alles wel negatief opvatten. Heb je gehoord wat de anderen tegen je zeiden?"
Het was even stil.
"Wees gerust," zei Iejoor tenslotte, "ik zal niet Snikken. Zuchten is genoeg. Maar als je zo lang gewend bent... en dan Vroeger Thuis... altijd maar de knapste zijn... Zeg maar niets meer."
En hij zweeg en staarde voor zich uit.
Na een tijdje zei de psycholoog: "Ieder van ons kent zoiets. Je bent er zo van overtuigd dat er iets negatiefs zal gebeuren, dat je niet meer durft na te denken. Dat geloof kun je doorbreken door vragen te stellen: Wat denk je dat er gaat gebeuren? Hoe groot is de kans hierop? En als het over anderen gaat, vraag het aan ze en laat het antwoord tot je doordringen." En tot slot zei hij: "Bij Tentamens is het vaak zo dat de angst is gebaseerd op sombere vermoedens over wat gaat komen. Dit kan zijn over de gevolgen van zakken, maar ook over slagen."
Deel 3.4