WINNIE DE POEH en de VREES voor het MULTIPLE CHOICE-TENTAMEN
Robert M. Topman
Deel(tje) 4: 4.1
De psycholoog heeft nog wat te zeggen en heeft het laatste woord.
Hoe ging het verder? Hebben ze het Tentamen gehaald? Is het niet erg saai en kleurloos geworden in het Woud met al die zelfkennis en groeiende studie- en tentamenvaardigheden? Interessante vragen. De psycholoog van dit verhaal zou wellicht opmerken: "Wat denk je daar zelf van?"
Hier wordt het verhaal afgerond met wat opmerkingen over de verschillende figuren. Tot slot volgt een kort recept voor het afleggen van multiple-choice tentamens zonder verdere Poeh-pas.

Knorretje
Knorretje is een klein beestje, dat is waar. Hij is zich bewust geworden van een gewoonte dit altijd sterk te benadrukken. Hij probeert dit automatische "Ik ben maar een Klein Beestje" te doorbreken, want het hindert hem. Knorretje durft nu moeilijkheden meer onder ogen te zien.
Het blijkt uit opmerkingen als: "Misschien is de Woezel ook wel bang... voor mij" en ""Ook Kleine Beestjes kunnen soms groots en dapper doen"; zelfs hoort men hem af en toe fluisteren: "Ik, Knorretje."
Hij probeert niet het tegendeel te zijn: een Groot Varken. Die zijn er al genoeg op de wereld.

Iejoor
Hij heeft gemerkt dat hij uit voorzorg zelf afstand schept op momenten dat hij dat eigenlijk niet wenst. Bewust gaat hij wat meer op bezoek en in gesprekken probeert hij wat minder afwerend te zijn. Hij beseft dat tentamencijfers en sympathie van anderen weinig met elkaar te maken hebben. De afstand die hij voelde was ook deels de afstand die hij maakte.
Iejoor blijft gelukkig nog wel Iejoor. Bijvoorbeeld op de vraag of het leuk was op de cursus antwoordt hij: "Ach, het was ..... het is, eigenlijk meer... en leuk, dat is ook maar een idee." Een Wijze Ezel? Dat zal ook wel weer een idee zijn.

Uil
Hij zit toch wel erg vast in de rol van Wijze Uil. Hij laat wat meer blijken dat hij niet alles weet en mompelt dan over "het Nobele van de Ignorantie" en "Het-weten-niet-te-weten". Zelfs stelt hij wel eens een vraag. De anderen vinden dat wel lastig. Ze houden het beeld van de alleswetende Uil in stand. Iejoor vindt het aangenaam als de aandacht zich niet al te nadrukkelijk op hem richt. Konijn blijft vrezen dat hij dan de slimste moet spelen. Terwijl Knorretje en Poeh het wel een veilig idee vinden dat Uil alles weet.
Iedereen went echter aan het idee: Uil weet niet alles. er blijft toch respect voor hem bestaan. Uil merkt dit en durft daarom meer aan.

Konijn
Konijn heeft duidelijk in de gaten gekregen dat al dat geregel voor anderen, al die plannenmakerij en net doen of je alles weet, weinig effect heeft. Hij begint deze gewoonte te doorbreken, en laat zich er strijdbaar over uit.
"Je maakt Studieplannen, Werkschema's, en Inhaalprogramma's voor Hen. Nou, Ze zoeken het nu zelf maar eens uit. Dat doe ik ook."
"Ik ben geen Regel Konijn en ook geen Lapin Sage, als ze dat maar weten!"
"Ik wil niet eens alles weten. Ze moeten me maar nemen zoals ik ben."

Poeh
Die kunnen we maar beter laten zoals hij is. Pluis in je kop en toch veel weten; wie zou dat niet wensen? Niet denken maar het antwoord vinden; wie verlangt daar niet naar? Ook wel een dwaas op een dwaalspoor; maar wie is dat niet?
Geïdealiseerd?.... ja zeker!
Een laatste voorbeeld van een Poeh-redenering over het oplossen van een multiple-choice vraag:
Er worden vragen gesteld.
Iedereen vindt: bij vragen horen antwoorden.
Daarom worden er 4 antwoorden gegeven.
Maar dat is een beetje teveel.
Daarom moet er één uitgezocht worden.
De vragen helpen bij het uitzoeken.
Eén antwoord is onzin.
Een tweede.... dat is ook niet goed genoeg.
Dan blijven er nog twee over.
Daar moet je dan de Beste uitzoeken.
Vergeet niet: de vraag helpt je hierbij.


Beste lezer (m/v)

In hoeverre gedraag jij je als Konijn, of doe je als Knorretje? Praat je wel eens als Iejoor, of mompel je als Uil? Of vind je als Poeh soms vanzelf antwoord op dit soort vragen?
Met andere woorden:
Wat heb jij in de gaten gekregen over hinderlijke gewoonten in denken, voelen en doen? Genoeg om in de komende tijd het Tentamen met meer succes aan te pakken? Zo niet, ga op zoek naar andere hulp in de vorm van boeken of personen.

Deel 4.2