Massale media-aandacht voor bachelorscriptie
![]() |
Rick Honings: ‘Het is niet zo dat ik iets volslagen onbekends heb gevonden.’ |
Droomscenario
Het is een scenario waarvan vermoedelijk veel studenten dromen. Maar het is niet uniek. Nog geen jaar geleden overkwam de Utrechtse natuurkundestudent Rowdy Boeyink iets vergelijkbaars. Boeyink vond in de persoonlijke bibliotheek van de natuurkundige Paul Ehrenfest ondergebracht in het Lorentz Instituut in Leiden, over wie hij zijn scriptie schreef, de oorspronkelijke tekst uit 1924 van een artikel van Albert Einstein.
Het is waarschijnlijk al bekend genoeg, want alle media hebben het breed uitgemeten. Maar voor de volledigheid volgen hier nog even de feiten.
François HaverSchmidt Zendingsvereniging ‘Paulus’ Bachelorbul |
Taxi
De media-aandacht voor Honings begon met een bericht in Mare van 11 mei 2006. Ruim twee weken later werd dit bericht opgepikt door het ANP die het op de telex zette. De volgende dag, dinsdag 30 mei, stond het in de meeste ochtendkranten. Dezelfde ochtend had Honings al zestien verzoeken op zijn voicemail. Hij rende van het ene interview naar het andere. Behalve interesse vanuit de geschreven pers, werd hij telefonisch geïnterviewd voor Hoe?Zo! Radio, ‘s middag om twaalf uur. En die avond werd hij met een taxi naar Hilversum gehaald en later weer thuis gebracht om zijn verhaal nog eens life in de uitzending van Met het oog op morgen te doen.
![]() |
Een negentiende eeuws landschap dat HaverSchmidt op zijn reis zeker gezien heeft. |
Niet volslagen onbekend
Honings nuanceert (of bagatelliseert) zelf enigszins het belang van zijn vondst. ‘Het is niet zo dat ik iets volslagen onbekends heb gevonden. We wisten al dat dit reisverslag zich in de bibliotheek bevond. Het is door een aantal onderzoekers al eerder genoemd, maar er was nog nooit enige diepgaande aandacht aan besteed.’ In de bibliotheek bevindt zich nog wel meer materiaal dat nooit eerder beschreven of uitgegeven is, maar dat is zeker niet allemaal van een kwaliteit die een uitgave rechtvaardigt.
Knollen voor citroenen
Op Honings vondst is niet alleen onverdeeld positief gereageerd. Naar aanleiding van de uitzending van Met het oog op morgen, heeft hij twee reacties ontvangen waarin hem de massale media-aandacht verweten wordt. Bovendien zou hij met de uitgave proberen knollen voor citroenen te verkopen. Deze twee verwijten zijn niet terecht, vindt Honings. Hij heeft tenslotte niet de aandacht gezocht, de media zijn zelf met het bericht aan de slag gegaan. ‘En het verhaal is gewoon goed geschreven’, aldus Honings, ‘het is zeer lezenswaardig en dat alleen al rechtvaardigt een uitgave.’ Mogelijk zijn deze reacties niet geheel gespeend van naijver. De journalist van de Volkskrant die Honings interviewde, gaf tenminste eerlijk toe dat hij hem zijn vondst benijdde.
Bilderdijk
Nu hij bijna afgestudeerd is, zit Honings niet stil. Op dit moment is hij druk bezig met de voorbereidingen voor een tentoonstelling over Willem Bilderdijk die vanaf 7 september in de UB te zien zal zijn. De inrichting van deze tentoonstelling Ô bloem der steden: Bilderdijk en Leiden is van zijn hand, evenals de gelijknamige catalogus die de tentoonstelling begeleidt.
Intekenen
Het reisverslag van François HaverSchmidt telt 112 pagina’s en is met negentiende-eeuwse prenten verlucht. Het verschijnt in een beperkte oplage van 200 genummerde exemplaren als nummer
(6 juni 2006/SH)