Bas Haring benoemd tot hoogleraar
Bas Haring, universitair hoofddocent informatica en daarnaast schrijver en programmamaker, wordt per 1 oktober de eerste Leidse hoogleraar 'Publiek begrip van wetenschap'. Haring gaat ook jonge wetenschappers trainen in het toegankelijk maken van wetenschap.
Dagelijks leven
Alleen een goed geïnformeerde samenleving kan goed gemotiveerde keuzes maken. Begrip van de wetenschap kan tot andere, beter gefundeerde keuzes leiden. Voorbeelden uit het dagelijkse leven zijn medicijngebruik, energiegebruik, eetgewoonten en communicatiemogelijkheden. Dat verklaart waarom het vakgebied 'Publiek begrip van wetenschap' steeds meer aandacht krijgt. Er is al een wetenschappelijk tijdschrift op dit gebied (Public Understanding of Science) en ook nationaal is de belangstelling te merken, bijvoorbeeld bij NWO en het Rathenau Instituut. Het instellen van de jaarlijkse Academische Jaarpijs voor een wetenschapper of groep die zijn/haar onderwerp het aansprekendst in de publieke belangstelling kan brengen, illustreert dit.
De leerstoel die Bas Haring gaat bekleden, is ingesteld door het Leids Universiteits Fonds en wordt gevestigd in de faculteiten der Wiskunde- en Natuurwetenschappen en Letteren.
Kunstmatige intelligentie
Bas Haring (1968) haalde in 1988 in Utrecht de propedeuse natuurkunde. Hij studeerde er in 1992 af op Kunstmatige Intelligentie (Faculteit der Wijsbegeerte). Kunstmatige intelligentie was ook het onderwerp waarop Haring in 1997 in Utrecht promoveerde, onder de titel Adaptive image segmentation.
Haring is sinds 1998 in dienst van de Universiteit Leiden. Hij is initiator van en verantwoordelijk voor het masterprogramma Media Technology, waarin informatica en kunsten samenwerken. Daarbij werkte hij bij de Hogeschool van Amsterdam, Bakkenist Manangement Consultants en Shell.
Boeken en tv-programma's
Haring heeft veel populair-wetenschappelijke boeken en artikelen geschreven en diverse educatieve televisieprogramma's (mee) ontwikkeld en gepresenteerd. Van zijn boeken zijn De IJzeren Wil en Kaas en de Evolutietheorie zeer bekend. Zijn televisieprogramma Stof werd uitstekend ontvangen door publiek en critici. Ook op andere manieren beweegt hij zich veelvuldig op het snijvlak van wetenschap en publiek begrip, bijvoorbeeld door in jury's plaats te nemen en als gastconservator op te treden in de Museumnacht.
Groep opbouwen
Een leerstoel 'Publiek begrip van wetenschap' is nieuw voor Nederland. Oxford University heeft er al een. Die is een groot succes maar wellicht (te) sterk afhankelijk van de talenten van de persoon van de hoogleraar, professor Richard Dawkins. Daarom willen de betrokken faculteiten van de Leidse universiteit de functie breder invullen en de leerstoel 'een baret doen zijn op een universiteitsbreed initiatief om de publieke functie van de universiteit te onderbouwen', aldus de profielschets. Dit betekent dat de hoogleraar zich niet alleen zelf richt op het inzichtelijk maken van wetenschap voor een breder publiek maar ook jonge wetenschappers gaat trainen en de academische discussie met collega-wetenschappers over het onderwerp zal aanzwengelen. Haring wordt ook in staat gesteld een groep op te bouwen.
Haring heeft dit jaar wederom een televisieprogramma: HARING. Dit programma wordt uitgezonden bij de RVU, educatieve omroep. Hierin (citaat RVU) 'gaat Haring 'verder als de frisse denker die je trakteert op nieuwe inzichten. Waarom wil ik een held worden? Ben ik wel helemaal normaal? Is er hoop?' Tot en met 10 oktober, elke maandag, 19.58 uur, Nederland 2, RVU: HARING.
Links
(12 september 2006/CH)