Dr. Martin van Hecke benoemd tot hoogleraar Organisatie van de wanordelijke materie

Dr. Martin van Hecke is per 1 mei bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen benoemd tot hoogleraar Organisatie van de wanordelijke materie.

Baanbrekend
Van Hecke (1967) is experimenteel fysicus. Met zijn onderzoeksgroep boekt hij spectaculaire en baanbrekende resultaten. Van Hecke behoort op het gebied van de wanordelijke materie tot de internationale top van zijn generatie. Hij is in staat de combinatie van experiment en theorie succesvol en op hoog niveau tot stand te brengen en houdt daarbij de mogelijke toepassing van zijn werk altijd in het achterhoofd.

Promotie in Leiden
In 1992 studeerde Van Hecke aan de Universiteit van Amsterdam cum laude af in de natuurkunde. Aansluitend begon hij bij het Leidse Lorentz Instituut onder prof.dr.ir. Wim van Saarloos aan zijn proefschrift The Amplitude Description of Nonequilibrium Patterns, dat hij in 1996 met succes verdedigde.

Kopenhagen
Onmiddellijk hierna aanvaardde Van Hecke een postdoc-functie bij het CATS Center van het Niels Bohr Instituut in Kopenhagen. Ruim drie jaar later, in  2000, volgde een korte onderzoeksperiode als postdoc bij het Max Planck Institut für Physik Komplexer Systeme in Dresden. Daarna keerde Van Hecke terug naar Kopenhagen om - ook weer voor korte tijd - opnieuw bij het CATS Center aan de slag te gaan, dit keer als gastwetenschapper.

Van UD naar hoogleraar
Medio 2000 kwam Van Hecke als postdoc naar het Leiden Institute of Physics. In 2002 werd hij universitair docent. Het is vanuit deze functie dat Van Hecke is benoemd tot hoogleraar; normaliter volgt eerst nog de functie van universitair hoofddocent. Het zegt iets over Van Heckes capaciteiten dat deze tussenstap wordt overgeslagen want dat is zéér uitzonderlijk.

Actief in het onderwijs
Van Heckes publicatielijst omvat 44 publicaties, waarvan 5 non-refereed en 12 als eerste auteur. Ook wordt hij vaak uitgenodigd voor spreekbeurten over zijn onderzoek.
Daarnaast is hij een uitstekend docent en zeer actief in het onderwijs: Van Hecke speelde een belangrijke rol in de vernieuwing van het eerstejaarsonderwijs, is actief in het PreUniversity College en betrokken bij het ontwikkelen van natuurkundeproeven voor scholieren die een kijkje komen nemen. Van Hecke heeft ruime ervaring in het begeleiden van studenten, postdocs (7) en promovendi (11, waarvan 7 hun proefschrift hebben verdedigd).

Tweede en derde geldstroom
Succesvol is Van Hecke ook in de tweede en derde geldstroom. Vrijwel jaarlijks weet hij een project gefinancierd te krijgen. Zelf ontving hij een VIDI van NWO.

(27 mei 2008/CH)