WINNIE DE POEH en de VREES voor het MULTIPLE CHOICE-TENTAMEN
Robert M. Topman
Deel 1. 2
Waarin Iejoor vreest Teveel te Weten en daardoor nog meer apart te staan.
Iejoor stond in zijn afgelegen, moerassige hoekje van het Woud rustig te lezen, toen Poeh en Knorretje eraan kwamen. "Goeiemorgen, Iejoor!" riepen ze opgewonden.
"Ook morgen," zei Iejoor, "hoewel? Eigenlijk meer vandaag... en goed...? Ach, wie heeft daar belangstelling voor."
"Wij komen een Waarkondiging doen," zei Knorretje.
"Binnenkort is het Tentamen, Iejoor!" zie Poeh.
"Ik dacht het al," zei Iejoor. "Ik was net zo lekker aan het lezen. Dat kon zo niet doorgaan. Nou ja, als iemand het tentamen moet afleggen, dan zal ik het wel weer doen."
"Maar Iejoor," piepte Knorretje, "we moeten allemaal Tentamen doen."
"Ik zal er wel weer voor opdraaiien," ging Iejoor verder, "dan ben ik tenminste ergens goed voor...wat zeg je, kleine Knor?"
"Iedereen moet Tentamen doen."
"Ik zal het wel verkeerd gehoord hebben. Maar Poeh zei dat binnenkort het Tentamen Iejoor was, en hoe kan nu iedereen het Tentamen Iejoor doen?"
"Poeh zei dat het Tentamen binnenkort is," legde Knorretje uit, "en hij zei Iejoor erachter omdat jij dat bent en hij tegen jou sprak. Uit vriendelijkheid," voegde hij er aan toe.
"Zo," zei Iejoor. En: "Ja, ik dacht al dat ik Iejoor was, maar dat is tenslotte ook maar een idee. Als je niet gewend bent dat er tegen je gepraat wordt, dan ontstaan er gemakkelijk Misverstanden."
"En Iejoor, er zijn goede en verkeerde antwoorden," legde Knorretje uit. "Die zijn zeker in de war geraakt. Wij moeten helpen om het Beste Antwoord te vinden."
"Wat dom van ze," zie Iejoor, "ze zullen wel weer de goede antwoorden bij de verkeerde vragen hebben gezet. Typisch iets voor Hen. Maar gaan jullie gerust verder naar de anderen, Poeh en Knorretje. Laat je vooral niet door mij ophouden." En tenslotte vroeg hij: "Gaan Dieren met Pluis en Dieren met Hersens allemaal Tentamen doen? Dan zal ik maar ophouden met verder te lezen. Je komt anders zo apart te staan." En terwijl hij zich omdraaide om in de rivier te gaan staren, mompelde hij nog: "Bedankt voor de waarschuwing. Heel Attent."
Deel 1. 3