Bertine Drejer, projectleider Huisvesting bij het ICT Shared Service Centre (ISSC):

‘Het is bijna af!’

“Aanleiding voor het ISSC om onze huisvesting in het Snelliusgebouw op het Bio Science Park aan te pakken, waren klachten van medemerkers over bijvoorbeeld klimaat en uitstraling. Maar ook bezoekers vonden vaak dat we wel in een heel gedateerd gebouw zaten. Zo’n tweeëneenhalf jaar geleden hebben we daarom met een externe partij en een werkgroep van het ISSC onderzocht of de pilot Activiteitgericht Huisvesten (AGH) iets voor ons was. Daar kwam een positief advies uit en vervolgens hebben we de plannen samen een externe partij en het Expertisecentrum Vastgoed uitgewerkt.

Transparantie en verschillende werkruimtes

Als je vier maanden geleden onze afdeling opliep, zag je veel dichte wanden. Er waren voornamelijk tweepersoonskamers en een enkele vierpersoonskamer. De deuren daarvan waren vaak gesloten, waardoor je niet wist waar een collega zat. En de gehele inrichting dateerde nog van zo’n vijftig jaar geleden. Tijd voor de verbouwing dus! Die is deze zomer voorspoedig verlopen en we zijn heel blij met het resultaat. In het ontwerp zijn we uitgegaan van transparantie; zo zijn de wanden van glas. We hebben nieuw en fris meubilair gekregen. De kleurkeuze van de werkgroep is overwegend wit, met groene en blauwe accenten en houttinten. We hebben gekozen voor verschillende soorten werkruimtes: twee-, vier-, zes-,  en achtpersoonskamers, kleine en grotere vergaderruimtes. We hebben een aantal vaste werkplekken voor mensen die dat nodig hebben, voor zichzelf of voor hun functie. Verder hebben we stiltewerkplekken voor als je geconcentreerd wil werken, teamruimtes als je wilt samenwerken en overlegruimtes om te overleggen.

Gedragsregels zijn levend

Het merendeel van de plekken bestaat uit flexplekken. Om afstemming daarover in goede banen te leiden, hebben we met de werkgroep een aantal algemene gedragsregels vastgesteld zoals je werkplek netjes achterlaten en elkaar aanspreken als er iets is. We hebben die regels wel op papier gezet, maar we vinden het vooral belangrijk het gesprek met elkaar daarover te voeren. Gedragsregels moeten levend zijn en iedereen speelt daarin een rol.

Foto’s en planten

Voor elke medewerker is er een eigen locker, het alternatief voor de bureaula. Daardoor zijn medewerkers in de gelegenheid om hun bureau netjes achter te laten. Er staat nog een aantal zaken op de rol: zo komen er mooie foto’s van stadsgezichten van Leiden aan de wanden en planten in de nieuwe plantenbakken. Dan is het helemaal af! Helaas kunnen we vanwege corona nu nog weinig gebruik maken van het gebouw. Een paar mensen die moeilijk thuis kunnen werken, zijn er al wel. Maar we hopen dat na corona het voor alle medewerkers een hele fijne werkplek is. Daar heb ik alle vertrouwen in!”

Theo Kes, projectmanager bouwtechniek
Expertisecentrum Vastgoed Techniek en Ontwikkeling:

‘Duurzaamheid staat voorop’

“Passend bij deze tijd, wilden we ook een duurzaam gebouw ontwerpen. Zo is er een isolerende folie aan de binnenzijde van de ramen geplakt. Deze folie concentreert zich op de stralingswarmte en de infraroodstraling van de zon. Zo’n veertig procent van de infraroodstralingswarmte wordt daardoor tegengehouden. Daarnaast zorgt het ervoor dat een groot deel van de stralingswarmte wordt gereflecteerd. Van buiten naar binnen, maar ook andersom. Dit zorgt voor goede isolatie: er komt minder warmte binnen, waardoor we in de zomer minder energie nodig hebben om te koelen.

Ventilatie

Ook is de gehele stenen wand tussen de kantoren en de gang vervangen door een glazen pui. De wand die is weggehaald was echter onderdeel van het ventilatiesysteem. Voorheen zaten er openingen in de gang en kon er door middel van een geluidsisolerende voorzetwand aan de kantoorzijde lucht door de wand heen. De lucht werd ingeblazen aan de gevel en werd via de wand afgezogen in de gang. Dit principe is niet gewijzigd, alleen gaat de lucht nu door het randhout van het systeemplafond en een geluidsisolerende slang, om in de gang weer afgezogen te worden. 

Koeling

Bovendien is de koeling aan de zuidwestgevel helemaal vernieuwd. Alle buitenunits in de tuin zijn vervangen door één buitenunit op het dak. De binnenunits zijn vernieuwd en de koeling is verwerkt in het systeemplafond. Al met al is het gebouw nu veel duurzamer.”