Interview Theo Kes

Geringe ingreep, groot resultaat

Voor bouwkundig projectleider Theo Kes gingen de werkzaamheden voor de lopende AGH-projecten in het Snelliusgebouw en bij het Instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie (CAOS) en het Faculteitsbestuur in het Pieter de la Courtgebouw gewoon door tijdens de pandemie.
Kes: “Sterker nog, het was eigenlijk best prettig om te kunnen verbouwen in een leegstaand pand.” Hoe kijkt hij terug op het hele bouwproces en welke verwachtingen heeft hij voor de toekomst?

“Nu we weer naar onze werkplekken mogen, wordt het spannend: hoe werkt de nieuwe werkomgeving in de praktijk? De werknemers zijn blij verrast door het licht, de sfeer en de transparantie. Veel mensen zijn in coronatijd gewend geraakt om vanuit huis te werken, dus wellicht wordt het wel een meer hybride werkomgeving. We gaan het zien. Nu is er natuurlijk ook nog niet van hogerhand gezegd dat de deuren openstaan om weer op de Universiteit te werken. Daardoor zijn er weinig werknemers, en is er nog weinig ontmoeting. En dat willen we met activiteitgericht huisvesten natuurlijk juist.”

Wereld van verschil

“Als ik bij CAOS en het Faculteitsbestuur binnenloop, vind ik het heel licht en warm. Het is een wereld van verschil met hoe het was, een mooie toevoeging aan het gebouw. Gebouwtechnisch is het een geringe ingreep geweest. We hebben niets aan de structuur van het gebouw veranderd, alleen de wanden verplaatst en de uitstraling en inrichting aangepast. Daarnaast hebben we ingezet op duurzaamheid: zo ligt er de meest recyclebare vloerbedekking, maken we gebruik van natuurlijke materialen en hangen overal ledlampen die met een sensor ingesteld kunnen worden. En we hebben de wifi bij CAOS vervangen, dat moest toch gebeuren op termijn. Beter nu dan dat alles later wéér open moet.”

Isolerende folie

“We weten dat bij CAOS de wens leefde voor het vervangen van de ramen, maar dat is een zeer ingrijpende en kostbare keuze. Dan moet je het eigenlijk in het hele gebouw doen. Wel hebben we bij een deel van de verdieping isolerende folie op de ramen geplakt. Een vrij simpele ingreep die zowel warmte als kou weert. Als dat een welkome toevoeging is op het klimaat, kunnen we dat wellicht op andere plekken in het gebouw ook doen. Maar dat is een beslissing die van bovenaf genomen moet worden.”

‘We hebben gebruik gemaakt van duurzame materialen.’

Flinke stem

“Gebruikers van de pilots hebben een grote stem gehad in het hele proces. Bij CAOS bleek er bijvoorbeeld veel behoefte te zijn aan de plakfolie op de glazen wanden naar de gemeenschappelijke ruimte en het kunnen afsluiten van de kamers. Misschien komen we er in de toekomst achter dat meer transparantie nodig is om elkaar meer te zien en ontmoeten. Wat we anders willen doen, moet blijken uit het gebruik.”

Balletje

Met deze pilots hebben we grote stappen gezet in de richting van het activiteitgericht huisvesten. Eén ding is zeker: mensen die dit zien, vinden het geweldig. Als andere faculteiten dit ook willen, adviseren we ze het gesprek aan te gaan met het eigen faculteitsbureau. Dan gaat het balletje wel rollen.”