Voorwoord

Op maat, kleinschalig en met oog voor activiteiten van medewerkers

Het College van Bestuur constateerde dat in de gebouwen van de universiteit het gebruik van werk- en vergaderplekken kan worden verbeterd. In een tijd waarin duurzaamheid belangrijk is, de bouwprijzen stijgen en de universiteit veel investeert in nieuwe huisvesting, wil het College slimmer omgaan met de bestaande huisvesting. Daarom is er gestart met de pilot activiteitgericht huisvesten (AGH).

Nieuwe visie
De doelstellingen van het huisvestingsbeleid van het Expertisecentrum Vastgoed hebben we verwoord in de nieuwe langetermijn-huisvestingsvisie 2016-2025: het verzorgen van zowel kwantitatief als kwalitatief adequate huisvesting met speciale aandacht voor duurzaamheid, flexibiliteit en efficiënt gebruik van de huisvesting.

Activiteitgericht
Bij activiteitgericht huisvesten (AGH) werkt iemand op die werkplek die nodig en geschikt is om een bepaalde activiteit uit te voeren. Overleggen in een overlegkamer, lezen en schrijven op een concentratieplek alleen of met een collega, doceren in een onderwijsruimte, projectmatig werken in een projectenkamer en bellen op een aparte plek. Bij activiteitgericht huisvesten hebben mensen dus niet altijd meer een eigen werkplek waar ze al hun activiteiten uitvoeren, maar verplaatsen ze zich tussen werkplekken al naar gelang hun activiteit. Daardoor kan beschikbare ruimte slimmer worden gebruikt. Dat is duurzamer en toekomstbestendig: groei kan gemakkelijker worden opgevangen. Bovendien ontmoeten mensen elkaar meer, wat vaak de samenwerking en een open cultuur ten goede komt.  

Kleinschalige pilots
Het activiteitgericht huisvesten wordt vooralsnog niet grootschalig uitgevoerd. Het College wil aan de hand van kleinschalige pilots ervaring opdoen. Niet voor niets is er ruim tijd voor uitgetrokken om het programma activiteitgericht huisvesten vorm te geven. Het College is bekend met de risico’s die er bestaan met dergelijke huisvestingsconcepten en zal er ten alle tijden voor zorgen dat er voor iedereen een activiteitsgerichte werkplek is. Het beeld dat er alleen nog maar massale kantoortuinen gerealiseerd worden – voor velen het doembeeld – is dus precies niet wat het College voor ogen heeft. Op maat, kleinschalig en met oog voor de activiteiten van de medewerkers, benaderen we de activiteitgerichte huisvestingsconcepten. Met moderne software en devices zorgen we ervoor dat iedereen altijd vindbaar en bereikbaar is.

‘Bij activiteitgericht huisvesten verplaatsen mensen zich tussen werkplekken al naar gelang hun activiteit’

Uitgangspunten
Het invoeren van activiteitgericht huisvesten kan op vele manieren, al naargelang de aard en behoefte. We hanteren de volgende uitgangspunten:

  • Een deel van de mensen behoudt een eigen werkplek;
  • Een deel van de mensen krijgt geen eigen werkplek en bekijkt elke dag waar hij of zij gaat zitten;
  • Huisvesting wordt zoveel mogelijk activiteitgericht ingericht. Dat wil zeggen dat er aparte ruimtes zijn om geconcentreerd te werken, te vergaderen of te bellen;
  • Overlegplekken worden zoveel mogelijk losgekoppeld van werkplekken. Eén op één-overleg op een eigen kamer blijft altijd mogelijk;
  • De universiteit levert aan iedereen die dat nodig heeft ICT-devices (laptop, smartphone, tablet) en benodigde software en applicaties zodat flexibel werken (anytime, anyplace, anyhow) goed mogelijk is;
  • Er zijn altijd werkplekken voor elke soort activiteit;
  • Alle noodzakelijke hulpmiddelen voor het werk (boeken, archieven) zijn binnen handbereik aanwezig.

In dit e-zine leest u de eerste ervaringen met vijf pilots in verschillende gebouwen bij faculteiten en ondersteunende diensten. Zo gaan we langs bij het Bestuursbureau, Culturele Antropologie, Faculteit Sociale Wetenschappen en het Expertisecentrum ISSC. Vooruitlopend op het programma AGH heeft de Faculteit Rechtsgeleerdheid de eerste en derde etage van Kamerlingh Onnes Gebouw volgens de principes van AGH ingericht.

We wensen u veel inspiratie en leesplezier! 

Martijn Ridderbos

vice-voorzitter College van Bestuur

Michel Leenders

directeur Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden

Liza Meijer

vastgoedmanager Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden